telefonáló férfi

Jó az nekünk, ha a saját lakásunk a székhelyünk?

Induló vállalkozásoknál már a cégalapításnál eldöntendő kérdés, hogy milyen címet jegyeztessünk be székhelyként. Ez lesz a cég bejegyzett irodája, levelezési címe, a hivatalos iratoknak itt kell rendelkezésre állniuk egy ellenőrzés során. Nem is beszélve arról, hogy cégtáblával kell megjelölni a helyet. Sokak számára már ez nehézséget jelent.

Fontos tudni, hogy egy cég oda teheti le székhelyét, ahol ingatlantulajdonnal, bérleti joggal, illetve szerződéssel rendelkezik. És itt jön képbe a székhelyszolgáltatás, amit az erre hivatott iroda, mint a LOGOSZ biztosíthat számunkra.

Az otthonunk vállalkozásunk székhelyeként való használata elsőre praktikusnak és költséghatékonynak tűnhet, hiszen megtakaríthatjuk a székhelyszolgáltatás vagy iroda bérleti díját. Azonban számos hátránya is van ennek a megoldásnak, melyek komoly fejtörést okozhatnak a vállalkozóknak. Ezeket a szempontokat részletezve tárgyaljuk, hogy miért nem előnyös az otthoni cím vállalkozási székhelyként való bejelentése.

Adóhatósági ellenőrzések és kötelezettségek

Amikor otthonunkat jelentjük be vállalkozásunk székhelyeként, ezzel automatikusan beleegyezünk abba, hogy adóhatósági ellenőrzésekre számíthatunk lakásunkban. Ez azt jelenti, hogy az adóhatóság képviselői bármikor megjelenhetnek otthonunkban azért, hogy átvizsgálják a vállalkozásunkkal kapcsolatos dokumentumokat. Ezzel nem csupán a magánéletünkbe történő beavatkozást vállaljuk be, hanem azt is, hogy folyamatosan rendben tartjuk az összes szükséges iratot, amit bármikor elő kell tudnunk szedni.

Hivatalos levelek és küldemények

A székhelyünkön fogadnunk kell minden beérkező hivatalos levelet és küldeményt, ami jelentős adminisztratív terhet ró ránk. Amennyiben egy levelet vagy küldeményt nem veszünk át, pénzbírsággal vagy akár adószám felfüggesztésével sújthatnak. Ez különösen kihívást jelenthet, ha gyakran távol vagyunk otthonról, hiszen ilyenkor megbízott személynek kell otthonunkban tartózkodnia, hogy átvegye ezeket.

Elérhetőség biztosítása

A vállalkozásunk székhelyeként használt otthonunkban minden nap biztosítanunk kell az elérhetőséget. Ez akadályozhatja a szabad mozgásunkat, és korlátozhatja, hogy mennyi időt tölthetünk távol a „székhelytől”. Ez további stresszt jelenthet a mindennapokban, hiszen folyamatosan rendelkezésre kell állnunk.

Végrehajtási kockázatok

Ha vállalkozásunk bármilyen okból végrehajtás alá kerül, a székhelyen található értéktárgyakat lefoglalhatják. Ez különösen kockázatos, ha az otthonunkban tároljuk a vállalkozás vagy személyes értékeinket, hiszen ezeket is elveszíthetjük a végrehajtás során.

Önkormányzati adózás

Bizonyos önkormányzatok építményadót szabhatnak ki azon ingatlanokra, amelyek vállalkozási tevékenységet folytatnak. Ez azt jelenti, hogy otthonunk bejelentése vállalkozás székhelyeként nem csak a vállalkozásunk, de a személyes költségeinket is növelheti.

Összefoglalva, bár az otthoni cím vállalkozási székhelyként való használata kezdetben költséghatékonynak tűnhet, hosszú távon számos kihívást és kockázatot rejt. Ezek a kihívások és kockázatok jelentősen befolyásolhatják mind a vállalkozás, mind a személyes élet minőségét. Ezért érdemes alaposan megfontolni a döntést és mérlegelni az alternatív lehetőségeket, mint például a székhelyszolgáltatás igénybevétele, amely elkerüli ezeket a problémákat.