takarékos öntözés

5 víztakarékos öntözési tipp

Csökkentse vízszámláját és kímélje az erőforrásokat okos öntözési gyakorlatokkal.

Nem kell feláldoznia a szépséget, hogy vizet takarítson meg a kertben. Egyszerű gazdálkodási gyakorlatokkal és hatékony vízhasználattal a háztulajdonosok csökkenthetik a vízfelhasználást, miközben vonzó és egészséges pázsitot és tájat tarthatnak fenn. És a kertben történő víztakarékosság leghatékonyabb technikái közül néhány a legmegfizethetőbb is. Kövesse ezeket a tippeket, hogy minden cseppet a lehető legjobban kihasználhasson. Amennyiben komolyabb beruházásban gondolkodik, érdemes megnéznie a www.ontozouzlet.hu weboldalon található új öntözéstechnika módszereket.

A táj szépítésén túl a mulcs a kertben számos szolgáltatást nyújt, a gyomok kezelésétől kezdve a talajerózió szabályozásáig. Ami a vizet illeti, a mulcs csökkenti a párolgást, és a talaj nedvességtartalmát is megőrzi.

1. Fák és kerti ágyások mulcsozása
A táj szépítésén túl a mulcs a kertben számos szolgáltatást nyújt, a gyomok kezelésétől a talajerózió szabályozásáig. Ami a vizet illeti, a mulcs csökkenti a párolgást és a talajnedvesség megtartásán dolgozik. A fa, a fenyőszalma és más növényi alapú mulcsok idővel szerves anyagokat is hozzáadnak a kerthez, amelyek segítenek javítani a talajok víztartó képességét.

A gyep és a kertek öntözésekor gondolkodjon lassan és mélyen. Ha a vizet túl gyorsan juttatjuk ki, sok vizet veszítünk el a lefolyással. A lassú öntözés lehetővé teszi, hogy a víz a talajba szivárogjon.

2. Mélyen öntözzön, ne gyakran
Gondolkodjon lassan és mélyen a gyep és a kert öntözésekor. Ha a vizet túl gyorsan juttatjuk ki, sok vizet veszítünk el a lefolyással. A lassú öntözés lehetővé teszi, hogy a víz a talajba szivárogjon. A csepegtető öntözés kiváló erre a célra, de az esőztetőgépek vízhozamának csökkentése is működik. Az öntözést hagyja elég sokáig futni ahhoz, hogy a talaj hat hüvelyk mélységig átnedvesedjen. A mély öntözés egészségesebb gyökérzetet eredményez.

A túl gyakori és túl sekély öntözés sekély gyökérzetet eredményez, amely érzékenyebb a szárazságra. Csökkentse az öntözés gyakoriságát, és hagyja, hogy a talaj az öntözések között kiszáradjon. Végezetül az öntözést a növények életkorához igazítsa. Az idősebb növények gyökérzete mélyebb és kiterjedtebb, és gyakran ritkább öntözést igényelnek.

3. Csökkentse a lefolyást
A tájról történő lefolyás nemcsak a vizet pazarolja, hanem a természetes vízfolyások szennyezésének forrása is lehet, mivel a lefolyás a talajrészecskéket és a pázsit vegyszereit a patakokba és tavakba szállítja. A lefolyás megakadályozásával a kertészek a tájban tartják a vizet, ahol a növények felhasználhatják. A lefolyás akkor keletkezik, amikor a víz túl nagy mennyiségben kerül a kertbe, akár természetes esőzés, akár öntözési gyakorlatok révén. Az olyan vízhatlan felületeken, mint a kocsifelhajtók és járdák, elfolyó víz szintén gyakori forrása a lakóterületekről történő elfolyásnak. A lefolyást a következőkkel csökkentheti:

  • A locsolófejek összehangolásával elkerülheti az utak, járdák és felhajtók öntözését.
  • Csepegtető öntözés és más, kis vízmennyiségű öntözőrendszerek használata a lassú öntözés érdekében.
  • Esőkertek építése a lejtőkön a víz felfogására és az esővíz gyűjtése a lefolyókból.
  • A lefolyócsövek irányítása úgy, hogy az utcák vagy más kemény felületek helyett a tájba ürüljenek.
  • A betonjárdák és más kemény felületek cseréje vízáteresztő burkolatra vagy mulcsra a víz beszivárgásának lehetővé tétele érdekében.
  • A kertben a szivárgó csapok és a törött locsolófejek szintén nagy mennyiségű vizet pazarolhatnak el.

4. Tartsa karban az öntözőberendezéseket és az öntözőrendszereket
Mindannyian tudjuk, mennyi vizet pazarolhat egy szivárgó WC. A tájban a szivárgó csapok és a törött locsolófejek szintén hatalmas mennyiségű vizet pazarolhatnak. Ha időt szánunk az öntözőberendezések és a csatlakozások rendszeres ellenőrzésére, rengeteg pénzt takaríthatunk meg a vízszámlán. Keresse a szivárgásokat és a törött, betemetett vagy elakadt locsolófejeket. A hagyományos tömlőcsatlakozások a csapnál és az öntözőnél szintén szivároghatnak, és könnyen javíthatóak.

5. Szerezzen be intelligens technológiát
Ha öntözőrendszert használ, fontolja meg az „intelligens” vezérlőre való frissítést vagy esőérzékelő telepítését. Az intelligens vízvezérlők mérik az időjárási és talajnedvességi viszonyokat, hogy az öntözési ütemterveket automatikusan a táji körülményekhez igazítsák. Az esőérzékelők olcsók, és a legtöbb öntözőrendszerbe utólag is beépíthetők. Az öntözőrendszerek beállítása az aktuális körülményekhez. Próbálja meg elkerülni a „beállított és elfelejtett” szokást, mivel a növények igényei az év során változnak.

Függetlenül attól, hogy Ön a technológiához ért-e vagy hagyományos, ezek az egyszerű gazdálkodási gyakorlatok pénzt takarítanak meg a kertkarbantartás során, miközben megóvják és védik ezt a véges erőforrást.