műfű vásárlási tippek 2023

Útmutató műfű vásárláshoz

A műfű népszerűsége egyre nő. Egyre többen választják ezt az utat, mivel a műfű karbantartása a természeteshez képest egyszerűbb.

Hogyan válasszunk műfüvet

Az ok, amiért műfű vásárlását tervezi, minden későbbi döntést befolyásolni fog, ezért fontos tudni, hogy miért. Számos oka van annak, hogy miért szeretne műfüvet, többek között:

  • Hogy egész évben gyönyörű legyen – nincs rendetlen sár!
  • Hogy megkímélje magát a természetes gyep fenntartásával járó erőfeszítésektől – egyszerű műfű karbantartás.
  • Hogy bírja a gyerekek és a háziállatok okozta stresszt is

A műfű költségvetése

Az első dolog, amit meg kell tennie, hogy meghatározza a költségvetését. A műfű költsége döntő tényező lesz a kinézett terméktípusok tekintetében – nem akar beleszeretni egy olyan fűtípusba, amelyet nem engedhet meg magának. A legtöbb füvet négyzetméterben árulják, így ha tudja, hogy mennyit engedhet meg magának méterenként, az segít kiszűrni az árkategóriáján kívül eső füvet.

Mérje le a műfűvel borítani kívánt területet.

Döntse el, hogy a műfű telepítését maga szeretné-e elvégezni, vagy egy telepítővel szeretné elvégeztetni. A műfű telepítés egy szolgáltatás, amiért fizetni kell, de általában simább lesz végeredmény, mintha maga végezné el.

Tippünk: Ha kivitelezőt keres, jószívvel ajánljuk a zoldkoronagarden.hu weboldalt, ahol kiváló minőségű műfüvek mellett szép referenciákat is talál a kivitelezés minőségét ellenőrizni. 

Van néhány tényező, amely növelheti a műfű telepítésének költségeit, többek között az, hogy mennyi munkát kell elvégezni a talaj előkészítéséhez. A műfű egy vízáteresztő felület, így minden víz átmegy az alatta lévő talajba, és elfolyik. Ha azonban a talaj nagyon sűrű, például agyagos, akkor több aggregátumra lehet szükség, hogy a víz ne gyűljön össze esőzéskor.
Ha saját maga végzi a beépítést, akkor mérlegelnie kell, hogy képes-e könnyen eltávolítani az anyagot, és bejuttatni a szükséges aggregátumokat (egy átlagos 40 négyzetméteres munka körülbelül 5-6 tonna aggregátumot jelent).
A munkához szükséges szerszámokat és tartozékokat is érdemes a költségvetésbe tervezni.

A műfű különböző tulajdonságai

Itt az ideje a mókás résznek – a megfelelő műfű kiválasztásának. Nem minden műfű termék egyforma, ezért nézzük meg egy pillanatra a műfű különböző tulajdonságait, és hogy mire kell figyelni a termékek összehasonlításakor.

Kötegmagasság

A műfű a tervezett felhasználástól függően többféle bolyhos magasságban kapható. A hosszabb, 30 mm körüli fűszálak buja, fényűző megjelenést biztosítanak, míg a rövidebb, 16-27 mm-es termékek rendezettebbnek tűnnek, és nagyszerű műfű kutyák, háziállatok vagy gyerekek számára.

Súly

A jó minőségű műfűnek súlyosnak kell lennie, a súlya 2-3 kg négyzetméterenként. A súly különösen fontos, ha saját maga telepíti, mivel a tekercset fel kell emelnie és mozgatnia kell.

Szín

Mivel a műpázsitnak két eleme van, a fűszálak és a fűszövet, rengeteg színkombináció közül lehet választani. A természetes megjelenés mellett dönthet, de hogy ez világos vagy sötétzöld, az csak Önön múlik, és azon, hogy mi mutat természetesnek a kertjében. Javasoljuk, hogy rendeljen mintákat, és menjen ki a kertjébe különböző napszakokban, hogy lássa, milyen a napfény hatására. Győződjön meg róla, hogy a gyephalom a ház vagy a fő kilátóhely felé néz. A gyep így lesz elhelyezve, és ez nagyban befolyásolja, hogy a gyep hogyan fog kinézni.

Minták

A minták összehasonlításakor fontos megnézni a fonal és a hátlap minőségét. A megfelelő szín mellett a fonalnak UV-stabilizáltnak kell lennie, hogy ne fakuljon ki a napfényben. Olyan érzésnek kell lennie, mint a természetes fűnek. A hátlapnak vízáteresztőnek kell lennie, hogy a víz el tudjon folyni rajta, valamint lyukakat kell tartalmaznia arra az esetre, ha nagy mennyiségű víz esne és nagy mennyiségű víz lenne.

Néhány további kérdés, amit érdemes feltenni:

Hol készült a fű?

A műfű minősége attól függően változhat, hogy hol készült. A kínai gyártók például C4-es anyagokat használnak (szemben a C6-os anyagokkal), ami lehet újrahasznosított polietilén, amely érzékeny a hőmérsékletre, és potenciálisan instabil az UV-fény hatására. Ez azt jelenti, hogy a termék olcsó, de a minőség is gyenge.

Milyen a garancia?

A minták megtekintésekor vagy a gyártók összehasonlításakor fontos, hogy részletesen megvizsgálja a garanciákat. Mennyi ideig tart, és mire terjed ki?