Tagok termékei

Levelező lista

Közösségi oldal

Belépés tagoknakToxi-Coop Zrt.

„Shark” technológia - EURO-OPEN Kft.

 

Javaslat a „Shark” technológia alkalmazására a szennyvízkezelésben

A „Shark”-technológia egy új, hazai fejlesztésű berendezés, mely képes folyékony, vagy gél-állapotú szerves, szuszpenziók (pl. szennyvíziszap, biogáz-erőművek szubsztrátjai, élelmiszeripari anyagok, stb.) részecskéinek rendkívül jó hatásfokú, alacsony energiaigényű roncsolására a néhány mikronos mérettartományban. A berendezés különlegesen jó energiahatékonysága három fontos fizikai elv konzekvens alkalmazásában rejlik, melyek révén a roncsolás energiafelhasználása az eddigi, hasonló technológiákénak csupán negyede-tizede!

Egy gép kapacitása 80-120 m3/h, elektromos teljesítménye kb. 7 kW, helyigénye kb. 2-3 m2, üzemköltsége (kopó alkatrészek, szerviz, stb.) pedig évente mindössze 2400 euró körüli!

A berendezés a csövön rávezetett szubsztrát néhány mikron vastagságú rétegeit néhány miliszekundum alatt felgyorsítja közel fél hangsebességre, mely hatalmas nyíróerőket ébreszt a réteg határfelületein, szétroncsolva a részecskék tekintélyes hányadát. A folyamat során semmilyen károsanyag kibocsátás, kémiai-, vagy termikus beavatkozás nem történik. Nem képződnek szennyező melléktermékek (pl. dioxinok, szerves klór- és más vegyületek, stb.), és az eljárás teljesen környezetbarát. A sejtek feltárása nyomán a kezelt anyagok felülete és enzim-aktivitása is jelentősen megnövekszik, ami pl. egy fermentáció hatékonyságát jelentősen növeli.

A berendezés hatásainak első mérései a Pannon Egyetemen történtek növényi részeket tartalmazó szubsztrátokra és szennyvíziszapra. Az eredmények minden szubsztrát esetén jelentős növekedést mutatnak a turbiditás, oldott KOI és celluláz-enzim-aktivitás tekintetében, az ultrahangos kezeléssel együtt alkalmazva pedig megduplázták az anaerob fermentációból származó gázmennyiséget a fermentáció első napjaiban. 

 

 Shark technologia alkalmazasara.pdf