Tagok termékei

Levelező lista

Közösségi oldal

Belépés tagoknakToxi-Coop Zrt.

Összefoglaló az Induló Klaszter pályázatról 1.
2011. augusztus 02. kedd, 10:13

Az ÖKOPolisz Klaszter 2011. június végéig megvalósított pályázatai közül ebben a cikkben az Induló klaszter pályázat eredményeiről szeretnénk tájékoztatást adni.

 

Az Induló Klaszter pályázat főbb adatai:
- Időszak: 2009. június 22 - 2011. március 31.
- Cím: „Az ÖKOPolisz K+F+I potenciáljának hálózatos regionális együttműködése az ÖKOPolisz Klaszter kis-és nagyvállalkozásaival, nonprofit szervezet tagjaival a zöld-, környezetbarát-, biotechnológiák termékeinek hazai, nemzetközi piacáért”
- Azonosító: KDOP-1.2.1-2008-0005
- Fő cél: A klaszteresedés, a K+F+I-re épülő vállalati együttműködések erősítése és elősegítése, regionális gazdaságfejlesztés a magas hozzáadott értéket előállító és export potenciállal rendelkező iparágakban. Ennek érdekében az ÖKOPolisz Klaszter klasztermenedzsment szervezetének erősítése, a klasztermenedzsment szolgáltatások kiépítésének támogatása.
- Az elnyert támogatás összege: 24.606.433 Ft, a tényleges bruttó összköltség 36.507.508 Ft volt.


 

A pályázat eredményei:
- Megtörtént a klaszter akkreditációja, az Akkreditált Innovációs Klaszter cím megszerzése.
- Elkészült a K+F felmérés eredményeinek összefoglalója, amely a régiós kkv vállalkozások innovációs tevékenységét és potenciálját elemzi. Erre alapozva megkezdtük a vállalatok megszólítását (K+F térkép), valamint a gazdasági fórum-sorozat megrendezését, melynek segítségével a város és az adott városrészek vállalkozásai közötti párbeszédet szeretnénk erősíteni.
- A működéshez szükséges alap irodai beszerzés megtörtént.
- Benchmarking folyamat keretében a résztvevők megosztották egymással a tapasztalataikat, a legjobb gyakorlatokat, projektötleteket, amelyet kiértékelés, tájékoztatás és tanácsadás követett.
- Elkészült a klaszter kiadványa, valamint arculati kézikönyve és a PR termékek, amelyek a szervezet és tagjainak a népszerűsítését segítik.
- Regionális Innovációs Díjat kapott tagunk, az Elmolight Bt.
- Beadott pályázatok, futó és előkészítés alatti projektek.
- Nagyobb konferenciák, rendezvények száma: 16 (célja: Veszprém: innovációs lehetőségek bemutatása a régió vállalatai számára, a stratégiában meghatározott projektek megvalósítása. Balatonfüred: környezetvédelmi konferencia, Budapest: nagyszabású, országos konferencia)
- Szervezett klubfoglalkozások, workshopok száma: 10
- Szolgáltatásokat nyújtunk a tagjaink részére, segítjük a tagi együttműködések elmélyítését, új tagokat kutatunk fel, projekteket generálunk, tájékoztatjuk és segítjük tagjainkat a pályázati tevékenység ellátásában.
- Jelenleg 45 tagunk van, ezzel túlteljesítettük a fenntartási időszak végére vállalt indikátort, amely új projektötleteket eredményezett.
- Folyamatosan figyeljük az újabb pályázati lehetőségeket a tagság igényei alapján.
- Komoly előkészítő munka eredményeként a GOP-2010-1.3.1/B „Akkreditált klaszterek vállalati innovációjának támogatása” konstrukicióban számos pályázat került benyújtásra.
- Több klasztertagunk innovatív fejlesztésű termékeivel, mérőműszereivel működött közre a vörösiszap katasztrófa területének kárfelmérésében, kármentesítésében (Dudarit, Avitar, vízminőség monitoring rendszer, tejsavas baktérium közömbösítés).
- Munkacsoport megbeszéléseket szerveztünk, biztosítva tagjainknak a közös projektben való részvételi lehetőséget.
- Megkezdtük egy kampány kidolgozását, amely a fenntartható életmódot ösztönzi és az ehhez kapcsolódó viselkedésmintákat támogatja.
- Veszprém középiskolás diákjai számára meghirdettük a „Környezeti tudatosság a mindennapjainkban” c. pályázatot, melynek célja, hogy a környezettudatosság már az iskolapadban elkezdődhessen.
- A Közreműködő szervezet és az APEH az ellenőrzéseik során mindent rendben találtak.

Sajtómegjelenések:
- Nyomtatott sajtó: 22 db megjelenés
- Televíziós megjelenés: 8 db
- Rádió megjelenés: 2 db
- Internetes megjelenés: 18 db
- Nyitó és záró rendezvény: 2 db
- Sajtótájékoztató: 2 db
- Sajtóközlemény: 26 db
- Disszeminációs film: 1 db

Szerződésmódosítási kérelmet adtunk be a szerződés zárónapjára vonatkozóan, amely a kiíró szervezet által elfogadásra került: 2011. március 31. A pályázat záró dokumentációját benyújtottuk, a projektzárás folyamatban van.